Norske designere lager produkter av sørlandseik — med Hamran i ryggen
Designers’ Saturday markete starten på DS Unika 2025 med workshop hos Hamrans snekkerverksted.
DS Unika er en utstilling som viser unike objekter fra utvalgte designere, og i 2025 er konseptet å fremstille produkter av norsk tre. Den første uken i september markerte åtte designere starten på DS Unika 2025 med en workshop hos Hamrans Snekkerverksted på Sørlandet. Hamran gav deltakerne tilgang til norsk sørlandseik, avanserte verktøy og hjelp fra dyktige håndverkere.
Designere ble valgt av en ekstern fagjury. De utvalgte er Anna Maria Øfstedal Eng, Bjørn van den Berg, Morten & Jonas, Julia Conley, Vilde Hagelund, Lloyd Winter, Silje Nesdal og Kjetil Smedal.
Verdifull workshop
Under workshopen åpnet Hamrans Snekkerverksted dørene til sine innholdsrike fasiliteter på Snartemo. Designerne fikk eksperimentere med materialer, utforske avanserte produksjonsmetoder og samarbeide tett med dyktige, lokale håndverkere fra snekkerverkstedet.
«Å delta på DS Unika og denne workshopen gir oss en unik mulighet til å få innblikk i tradisjonsrikt håndverk og den teknisk avanserte prosessen til Hamran, fra sagbruk til ferdig produkt. Vi kommer tett på sørlandseika og får utforske egenskapene og uttrykket i materialet. Det har vært veldig inspirerende. At designprosessen foregår på denne måten vil gi de ferdige objektene særegne kvaliteter.»Bjørn van den Berg, designer
Kreativt fellesskap
Workshopen hos Hamran har ikke bare handlet om å skape fysiske produkter – den er også en plattform for å bygge et felleskap blant designerne. Gjennom samarbeidet deler de erfaringer, søker råd fra hverandre og dykker dypere ned i sin felles lidenskap for formgivning. Workshopen gir dem rom til å utforske ideene fritt og på sine egne premisser.
«Det inspirerer, motiverer og engasjerer oss når så anerkjente designere viser interesse for både faget vårt og Hamran som bedrift. Da skapes det innovasjon og utvikling, som er helt nødvendig for at vi hos Hamran skal lykkes.»Trond Hamran, daglig leder i Hamrans Snekkerverksted
DS Unika er en arena for å vise frem unike objekter fra ulike formgivere. Ifølge Heidi Lie, daglig leder i Designers’ Saturday, gir DS Unika-konseptet deltakerne en sjelden mulighet til å uttrykke seg kreativt utenfor kommersielle rammer.
«Konseptet setter søkelys på prosessen bak formgivningen, og gir publikum innsikt i arbeidet bak hvert enkelt produkt. Gjennom DS Unika ønsker vi å løfte frem talentfulle designere og styrke interessen for norsk design både nasjonalt og internasjonalt.»Heidi Lie, daglig leder i Designers' Saturday
Om DS Unika
DS Unika er en utstilling som viser unike objekter fra utvalgte designere. Konseptet gir designere en plattform for å vise seg frem og utfolde seg mer fritt enn de ellers ofte har muligheten til. Utstillingen fokuserer på å gi publikum innblikk i aktuell norsk formgivning og rette søkelys på talentfulle designere. Ukjente skatter i form av prototyper, skisser og andre elementer fra både unge og etablerte designere har blitt presentert og auksjonert bort gjennom årene og interessen blant samlere er stadig økende.
DS Unika er et initiativ fra Designers’ Saturday, Norges største og viktigste møteplass for design og interiørarkitektur.
Om Hamran
Hamran Snekkerverksted ble grunnlagt i 1930 med en lidenskap for håndverk og tradisjon. I over 90 år har Hamran bevart og videreført trearbeidsteknikker gjennom generasjoner, og de har over tid vokst til å bli en ledende aktør innen produksjon av skreddersydde kjøkken, baderomsinnredning og garderober av svært høy kvalitet.
Gjennom årene har Hamrans Snekkerverksted nådd flere viktige milepæler, inkludert utvidelse av verkstedet på Snartemo, samarbeid med anerkjente designere, og fullføring av prestisjeprosjekter som har satt dem på kartet både nasjonalt og internasjonalt. I dag kombinerer Hamrans Snekkerverksted håndverksarven med moderne teknologi for å skape bærekraftige, unike produkter som varer livet ut. Til tross for modernisering og innovasjon har Hamran alltid forblitt tro mot sine røtter i tradisjonelt håndverk.