– STOLER SOM INGEN ANDRE KAN LAGE

Møblene fra Miyazaki Chair Factory har lenge vært «under radaren», men er endelig tilgjengelige på det norske markedet. Her møtes japansk og skandinavisk formspråk og kvalitet i unike møbler.

Blåmann Møbler i Asker utenfor Oslo er nå blitt eneforhandler av Miyazakis eksklusive møbler i Norge. Veien frem til avtale med produsenten har gått via flere møter i Europa og besøk på fabrikken i Japan. For Miyazaki er det nemlig ikke om å gjøre å nå ut til så mange som mulig, men å treffe dem som ser verdien i det den lille virksomheten lager.  – Møblene verdsettes over hele verden for et tidløst og varig design, høy komfort og en uovertruffen finish, sier Kathy Alliët i Pas-partoe, Miyazakis distributør for det europeiske markedet. Da samarbeidet startet for fire år siden var den japanske produsenten ukjent på dette kontinentet, men kjennskapen til den lille fabrikken med de skreddersydde møblene har de seneste årene gradvis spredt seg blant designinteresserte.

Håndlagd og kontrollert i alle ledd

De 25 ansatte ved fabrikken på øya Shikoku, sør i Japan, lager alle møbler for hånd og med nøye kontroll i alle ledd. Man setter i gang produksjonen først etter at bestillingen er mottatt, og hvert møbel nummereres når det har passert nåløyet og er godkjent for å sendes til kunden. Da har bestilleren hatt mulighet til å velge hva slags treverk og eventuelt andre materialer som skal brukes, og deretter har den ansvarlige møbelsnekkeren selv håndplukket trevirket som skal brukes og nøye fulgt kundens ønskemål. Slik har produksjonsprosessen foregått helt siden fabrikken ble startet i 1969, først som underleverandør for andre merker, og siden 2000 under eget navn.

Dansk-japansk design

Miyazaki Chair Factorys mål er å skape «chairs nobody else can make», og de samarbeider med en gruppe håndplukkede designere for å oppnå dette. Blant formgiverne finnes den japansk-danske duoen Inoda+Sveje og Kai Kristiansen, en av Kaare Klints studenter på 1930-tallet og nært knyttet til Danish Modern-perioden på midten av forrige århundre. – Hans stol No 42 er en av de mest karakteristiske i kolleksjonen, mener den europeiske distributøren. Den japanske og skandinaviske holdningen til god design har felles utgangspunkt i sin vektlegging av kvalitet, gode materialer og en forening av form og funksjon. – Miyazaki kan måle seg med det beste av danske møbelklassikere. Det er til og med mulig å hevde at kvaliteten er enda bedre, sier Leif Nilsen i Blåmann Møbler.