Gjør et unikt designkupp under Designers' Saturday

Foto: Falke Svatun og Bjørn van den Berg

Årets Unika Auction ønsker å sette fokus på norsk formgiving fra etterkrigstiden og frem til i dag, øke interessen for ny norsk design og vektlegge en ufortalt del av norsk møbelhistorie.

 

Husk å forhåndsregistere deg til Designers' Saturday her og få ditt adgangstegn!

Unika Auction er et samarbeidsprosjekt mellom Klubben for Norske Formgivere, Blomqvist og Designers' Saturday, hvor ideen er å samle inn, stille ut og auksjonere bort prototyper av nye designere, og gamle norske møbelhelter. 

Konseptet gikk av stabelen for første gang under DS i 2017 og ble en stor suksess med unike samlerobjekter og stort oppmøte. 

Alle årets auksjonsobjekter vil være stilt ut  på Kunsthøgskolen i Oslo hele helgen 6. – 8. september. Søndagen er satt av til auksjon i samme lokale, live med auksjonarius og muligheter for å gjøre et designkupp eller flere. Se alle objektene på Blomqvists nettside her!

– Her er det snakk om både skisser, prototyper, tester, unika og produkter som er vanskelig å få tak i, så dette er en unik sjanse til å sikre seg noe for fremtiden, sier prosjektleder Silje Nesdal.

Nesdal har en master i møbeldesign og interiørarkitektur fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen, og har de seneste årene jobbet med norske møbelutstillinger i utlandet samt møbeldesign og produktutvikling fra basen i Oslo. Hun var selv en av deltakerne under auksjonen i 2017, en opplevelse som gav mersmak. 

– Jeg syntes profesjonaliteten i utførelsen, kvaliteten på produktene og resultatet av auksjonen i 2017 var imponerende, og jeg er medlem av Klubben, som er en av partnerne i dette prosjektet. Det var gjennom Klubben jeg ble oppfordret til å ta rollen som prosjektleder i år, og med det utgangspunktet jeg har å jobbe med nå så gleder jeg meg virkelig til auksjon. Med meg på laget denne gangen har jeg dyktige Vilde Rapp Riise, som gikk ut med master fra Kunsthøgskolen i Oslo i år. I tillegg er Bjørn van den Berg og Falke Svatun med som fotografer og stylister.

 

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Årets jury bestod av Jonas Stokke, designer og styreleder for DS, sammen med Bjørn van den Berg, designer og tidligere prosjektleder for Unika Auction. Som representant fra Blomqvist var Anniken Forsberg, ekspert på antikviteter, i tillegg til Silje Nesdal som årets prosjektleder, utstillings-designer og representant fra Klubben. 

– Vi mottok mange gode bidrag til årets auksjon, med et utvalg som viser varierte produktkategorier og en bredde innen norsk design. Det skal være noe for enhver smak, og for forskjellige lommebøker.

– Vi har i tillegg til de nye bidragene fått tak i flere eldre, spesielle prototyper av blant annet Peter Opsvik, Sven Gusrud og Tormod Alnæs. Det er en interessant miks, og dette vil igjen bli kuratert til Unika-utstillingen som skal stå på KHiO 6.-8. september. Under auksjonen søndag 8. september vil alle produktene bli fremvist og Blomqvists auksjonarius vil guide oss gjennom auksjonen.

– Hva er det som gjør Unika Auction unik i norsk og internasjonal sammenheng?

– Det å kombinere gamle prototyper med nye i en auksjon og utstilling er veldig spesielt. Gjennom auksjonen ønsker vi å sette fokus på norsk design fra etterkrigstiden og frem til i dag, vise produkter som ikke har blitt vist før og i tillegg presentere objekter som er utfordrende å finne og som til vanlig kanskje ikke er mulig å kjøpe. Klubben ønsker gjennom samarbeid med Blomqvist og Designers' Saturday å møte ett bredere publikum, øke interessen for ny norsk design, i tillegg til å sette fokus på en ufortalt del av norsk møbelhistorie.

 

Unika Auction arrangeres søndag 8. september på Kunsthøgskolen i Oslo kl. 15.30 - her kan du se alle årets objekter.