Hvordan gikk det med vinneren?

Marcus Voraa vant DS Awards Best Talent i 2017 med sitt bord på rull, og fikk både internasjonal oppmerksomhet, flere oppdrag og produksjonsforespørsler i kjølvannet av seieren.  

 

– Jeg er steinerbarn og har vært interessert i design og håndverk så lenge jeg kan huske. Tilbrakte flere timer i smia enn jeg gjorde i fransktimene for å si det sånn, sier Marcus. – Etter videregående jobbet jeg som snekker for ITA design for å finne ut hva jeg ville drive med, og jeg bestemte meg derfor i voksen alder for å søke KHiO på grunn av deres møbeldesignlinje. For tiden driver jeg med bachelorprosjektet mitt, og håper å komme inn på master til høsten. Ellers bor jeg på St.Hanshaugen, med samboer og to barn. 

Marcus Voraa kapret førsteplassen under Designers Saturday Awards Best Talent for sitt spisebord som vokser ved hjelp av en sveiv, og imponerte en jury bestående av sjefredaktør i Bonytt Kriss Datland, Siren Elise Wilhelmsen, Vera Kvaal og Jonas Stokke. – Prosjektet startet som en skoleoppgave på Kunsthøgskolen, hvor oppgaven var å designe et møbel som representerte og visualiserte internett, sier Marcus. – Det var da idéen til bordet kom, og jeg ønsket å representere den sosiale arenaen som internett er. Vi bruker mer og mer tid til å sosialisere online, i virkeligheten er bordet stedet vi møtes og kommer sammen for å bli kjent, diskutere og dele informasjon. Det er rundt bordet, være seg i private hjem eller på jobb, at våre parallelle verdener møtes, det fysiske og det digitale. 

Det var viktig for Marcus at lengdejusteringene kunne gjøres på en enkel måte uten bruk av ekstradeler, for best mulig funksjon i hverdagen. Toppen er satt sammen av bøketrestaver overflatebehandlet med bivoks, samt deler av stål og lin. Ved hjelp av en sveiv på siden av bordet kan lengden på bordet justeres - understellet skyves bortover og platen følger automatisk med.

– I mitt eget hjem har vi en åpen kjøkken/stue-løsning som er hjertet i leiligheten og stedet vi samles med familie og venner. Etter litt for mange turer i kjelleren for å hente ekstrabord når vi var flere bestemte jeg meg for å lage et bord som var fleksibelt og som var en slags alt-i-ett-løsning.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

– Hvordan fungerer bordet å bruke i praksis?

– Vi bruker bordet daglig hjemme hos oss, med to små jenter, så det blir mye malingssøl, plastelina og smuler. Jeg er egentlig litt imponert over hvor bra det funker å vaske og fjerne flekker fra bordet, og jeg var litt spent på sprekkene mellom spilene, men det har ikke vært en utfordring i det hele tatt. 

– Hva slags oppmerksomhet fikk du i kjølvannet av konkurransen? 

–  Etter at jeg vant prisen fikk hjemmesiden og Instagram-kontoen min flere besøkende, og jeg fikk flere forespørsler om bordet. Både fra folk som ville ha informasjon om det, til skryt fra kjente og mindre kjente designere og interiørarkitekter. Jeg har blant annet laget et bord til i eik, på forespørsel fra en kunde. Det kom også en artikkel i Bonytt, og han som skrev den skal tilbake om ikke så lenge og lage en artikkel på leiligheten vår - for den har jeg laget det aller meste i selv, og han syntes den var kul. Bounce, det andre produktet jeg hadde med i konkurransen ble også publisert i magasinet NYTT ROM. I tillegg har jeg blitt publisert og fremsnakket på flere nettsider, det er hyggelig med mye positive tilbakemeldinger. Jeg har også blitt med i en YouTube video, "SHOCKING furniture and tables you need to see to believe", der noen har laget en collage av fleksible møbler, blant annet mitt bord. Så det strømmer fortsatt jevnlig inn forespørsler om bordet er i produksjon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

– Hva har du drevet med siden førsteplassen, og hva arbeider du med for tiden?

– Hovedfokuset mitt er å fullføre bachelorgraden min, og bacheloroppgaven, som skal stilles ut på KHiO til sommeren. Jeg jobber også med flere ideer, blant annet en spennende stol… Vi har også nylig kjøpt ny leilighet, et total-oppsussingsprosjekt, som jeg tegner på og skal pusse opp selv i stor grad. Jeg gleder meg mest til å designe og bygge kjøkkenet der, det blir mitt tredje kjøkkenprosjekt. Vi tilbringer mye tid på kjøkkenet, og jeg vil lage et kjøkken skreddersydd våre behov. Det synes jeg er utfordrende og gøy - å få det til å bli like praktisk som estetisk pent. 

– Har du fått noen spesielle muligheter eller tilbud etter at du vant?

–  Jeg har fått mange forespørsler om å kjøpe bordet, hvor det kan kjøpes og liknende. Men skolen og livet som småbarnspappa krever mye, så jeg har ikke hatt mulighet til å lage flere (enn en prototype nummer to), og har heller ikke hatt så mye tid til å kontakte noen som kan produsere det ennå. Men den tanken har jeg fremdeles ikke gitt opp, og jeg håper å bruke tid på det når jeg blir ferdig med graden min i løpet av våren. Jeg har også blitt kontaktet av flere som har sett hjemmesiden og Instagram-kontoen min, og gjort noen designjobber for kjente og ukjente i kjølevannet av DS. Omtalen jeg har fått i etterkant av DS har absolutt gitt meg flere oppdrag som designer. 

marcusvoraa.com

Les mer og send inn dine bidrag til årets DS Awards Best Talents her.