Hvordan gikk det med vinneren?

Åsmund Engesland vant Designers Saturday Awards Best Talent 2015, og har høstet både heder, ære og oppdrag for sitt Lokee Table. 

 

Designers Saturday Awards - Best Talents deles ut til unge utøvere, designstudenter og designere i etableringsfasen, og i 2015 ble alle studenter og ferdig utdannede designere uteksaminert de siste fem årene oppfordret til å sende inn sine bidrag. 32 produkter ble plukket ut til å være en del av Awards-utstillingene under Designers Saturday-helgen 5.- 6. september, og det var Åsmund Engesland og hans Lokee Table som gikk av med seieren. Juryen bestod av industridesigner Francisco Gomez Paz, Synnøve Kjerstad (daglig leder i Inspirasjons- og kompetansesenteret for norsk møbelindustri AS) og Bonytt-redaktør Kriss Daatland, som hadde følgende å si om Engeslands design: "Juryen falt for det enkle, komplette uttrykket til Lokee Table, der bordplatens møte med bordbena blir detaljene som skaper særpreget. Det stilrene uttrykket løfter det til et bord med identitet beslektet med nordisk designtradisjon. Møbelet svarer på et stadig økende behov for fleksible møbler og fungerer som det, men er såpass solid og uttrykksmessig gjennomført at det gjerne kan brukes på daglig basis. Vi er imponert". 

– Lokee skulle handle om møtet mellom materialene i et møbel, fleksibilitet og flerbruk. Ved hjelp av få virkemidler ønsket jeg å gi hvert materiale nok plass, både visuelt og funksjonelt, sier Engesland selv.

– Hvordan ting henger sammen, møtes eller kobles interesserer meg. Det var viktig å fremheve bordets oppbygning og forsøke, om mulig, å la dette bli en bærende estetisk kvalitet i designet. Det handlet om å være tro til materialene, deres kvaliteter og svare på samtidens økende etterspørsel for flerbruksmøbler. Et viktig grep er at bukken og bruksflaten er gjort ”avhengig” av hverandre. De fire åpningene i platen møter bukkens vinkel og danner en sammenføyning. Vekten av platen er viktig for at dette skal utgjøre et robust forankringspunkt. Materialenes egenfarge er vel så viktig som de konstruktive egenskapene som ligger der, da dette sammen er med på å skape et troverdig og selvstendig formspråk.

Engesland, som er født og oppvokst i Kristiansand, er utdannet både innen håndverk med fordypning i tre og metall fra høyskolen i Telemark og interiørarkitektur og møbeldesign fra Kunsthøgskolen i Oslo. Halvannet år etter DS Awards-seieren jobber han fortsatt som designer i hovedstaden, og har brukt tiden blant annet på å starte designstudio og jobbe med prototyper.

– Hva jobber du med for tiden Åsmund?

– Siden 2015 har jeg og tre andre designere startet Osloform designstudio, med fokus på å fremme norsk møbeldesign. Vi har siden deltatt aktivt i nasjonale og internasjonale utstillinger og eventer, blant annet deltok vi på utstillingen A Colour Composition i Stockholm sammen med en rekke andre norske designere og produsenter 9. februar under møbelmessen. Parallelt med dette jobber Osloform med Kristiansand Kunsthall og mot Salone Satellite i Milano 2017. Videre har jeg siden 2015 hatt et 50 prosent vikariat som Verksmester i Modell & Prototypeverkstedet ved Kunsthøgskolen i Oslo. 

– Hvordan påvirket det yrkeslivet ditt å vinne DS Awards?

– Kort tid etter at jeg vant kom det inn et oppdrag for Vingen Bar på Astrup Fearnley museet, hvor jeg laget to nye Lokee bord til restauranten. Videre har jeg fortsatt å utvide designet i form av andre møbeltyper som benk og kommode. Utover dette har jeg brukt mye energi på Osloform siden 2015. Det er alltid fint med solide tilbakemeldinger fra andre som forteller at det du driver med er skikkelig arbeid. Som designer kan man leve lenge på en slik anerkjennelse. Det betyr ikke at man skal hvile seg på laubærene, men når det meste av det man gjør er selvinitierte prosjekter er det fint med litt cred!  

Alle bilder: Istvan Virag