Fem arkitektoniske perler i hovedstaden

Utforsk Oslos nye og gamle arkitektur  - her er fem anbefalinger på kryss og tvers i hovedstaden, enten du er tilreisende eller turist i egen by.

 

Akrobaten gangbro

Akrobaten er en 206 meter lang gangbro som strekker seg over togskinnene på Oslo S og knytter sammen områdene Grønland og Bjørvika. Den er designet av L2 Arkitekter, et arkitekturfirma fra Oslo. Konstruksjonen er av stål og glass, med en nyskapende og dramatisk arkitektur som har gjort den til et populært sted for både foto og filming. Fra broen har du flott utsikt til Oslos nye rekke av høyhus, Barcode. Akrobaten er lyssatt med lys i mange farger, og det anbefales å ta en tur over etter mørkets frembrudd.

Villa Stenersen

Villa Stenersen fra 1939 regnes som et av de viktigste norske arkitektoniske verker fra funksjonalismen, tegnet av arkitekt Arne Korsmo for finansmannen, kunstsamleren og forfatteren Rolf Stenersen. I 1974 ble den gitt til staten som representasjonsbygning eller statsministerbolig, og er åpen for publikum. Villaen har betydelige verk innen norsk og internasjonal fotokunst og unik visning av moderne kunst.

St. Hallvard kirke

Den katolsk kirken med navn etter Oslo bys skytshelgen, St. Hallvard, er tegnet av de kjente arkitektene Kjell Lund og Nils Slaatto og anses for å være et av de fineste byggverk i moderne norsk arkitektur. Bygget ble reist i 1966 og fredet i 2012, og opplevd utenfra gir kirken et nøytralt inntrykk med en enkel mursteins- og betongfasade. Inni finner man et sirkelformet kirkerom med en unik, omvendt kuppel.

Kunstnernes hus

Kunstnernes hus er en kunstnerstyrt institusjon for visning av norsk og internasjonal samtidskunst. Bygningen er tegnet av arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas, og blir av mange regnet som et av de fremste eksemplene på funksjonalisme i Norge. Få også med deg det store takmaleriet i trappeoppgangen gjort av Per Krogh, som fremstiller “kunstnerens tornefulle vei mot høydene”. Løvene på hver side av inngangen er et tidlig arbeid av billedhuggeren Ørnulf Bast.

Telthusbakken

Telthusbakken er en vei i området Gamle Aker og ligger i bydel St. Hanshaugen. Veien har fått sitt navn fra telthus som stod oppført ved kirken på 1700-tallet, og starter i Maridalsveien og går opp til Akersbakken. Start ved Gamle Aker kirke på toppen (Oslos eldste bygning), og ta turen ned bakken langs de sjarmerende, små trehusene.

 

Tekst: VisitOslo og Designers Saturday. Foto: VisitOslo.