Årets totebag: Bærekraftig skulderpryd

 

Tøyvesken som henger på alles skuldre under Designers’ Saturday Oslo er ansvarlig design i praksis - produsert av attføringsbedrifter og sydd i donert kvalitetsull.

 

Tradisjonen tro deles også i år Designers’ Saturday Oslo ut en totebag til besøkende, og den populære tøyvesken gjør seg godt synlig i bybildet gjennom hele helgen. Attføringsbedriftene Gamle Oslo Tre og Tekstil (GOTT) og Oslo Produksjon & Tjenester (OPT) har sydd bagene, i  overskuddsmateriale donert av Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, Kvadrat Innvik og Fjord Fabrics. Produsentene er blant Europas ledende tekstilleverandører, med prisvinnende og innovativ produksjon med fokus på kvalitet og holdbarhet.

For tekstilprodusentene har det vært positivt å kunne bidra til designeventet. – Stoffene har små skjønnhetsfeil som gjør at vi ville donere dem til Designers’ Saturday; et grep som gjør at flere får glede av dem og som gir tekstilene et lengre liv i en ny sammenheng, forteller Bjørn Bergan, salgs- og markedssjef ved Gudbrandsdalens Uldvarefabrik. 

For Designers’ Saturday Oslo har totebagen de siste årene vært en mulighet til å bidra på en positiv måte til samfunnet. I 2017 ble tøynettene produsert av den norsk-pakistanske fabrikken Bokhari som gir trygghet og sosial omsorg for sine ansatte og deres familier, blant annet gjennom skolegang. Det er derfor ingen tilfeldighet at GOTT og OPT ble kontaktet for å samarbeide om 2019-versjonen av bagen.

– Vi har som mål at det å jobbe på GOTT skal bidra til å opprettholde eller øke våre ansattes sosiale status i samfunnet, sier Anette Boman.

 

Funksjonelt og tilrettelagt

Attføringsbedriften Gamle Oslo Tre og Tekstil har siden 1997 sysselsatt og aktivisert uføre, og har i dag samarbeidsavtaler med mange av bydelene i Oslo og 20 varig tilrettelagte arbeidsplasser. Bedriften består av en treavdeling og en tekstilavdeling, hvor sistnevnte er fast arbeidsplass for rundt ti ansatte, to arbeidsledere og én lærling. – Avdelingen er en moderne tekstilavdeling med industri-symaskiner, overlock-maskin, klippebord og pressebord. Vi har et spesielt fokus på design og godt håndverk og leverer produkter av høy kvalitet, sier Anette Boman, leder ved tekstilavdelingen til GOTT. – Vi har som mål at det å jobbe på GOTT skal bidra til å opprettholde eller øke våre ansattes sosiale status i samfunnet, og vi produserer alt fra tekstilposer og handlenett til forklær, skinkeposer og filleryer.

Martin Nilsen-Moe sitter i Designers´ Saturdays 2019-styre, og er totebag-ansvarlig under årets arrangement. Han forteller at ønsket var å videreføre den bærekraftige tanken fra totebagprosjektet i 2017.

 – Til årets totebag ønsket vi å tenke kortreist og lokalt, forankret i Norge for å bidra til en bærekraftig produksjon. Vi ønsker å være en del av det grønne skiftet, og tar dette på alvor, sier han. – Jeg har vært i kontakt med ulike attføringsbedrifter i tidligere jobbsammenhenger, og er imponert over det arbeidet de gjør. Jeg tok kontakt med de ulike aktørene for å høre om de hadde interesse av et samarbeid for årets arrangement. Det har vist seg å være et utrolig interessant og givende prosjekt, som vi er stolte over å kunne skape sammen. Vi håper dette kan være starten på et spennende samarbeid de kommende årene.

Årets Designers´ Saturday-totebag kan mottas gratis på arrangementet 6. - 8. september. 

 

 

Fikk du med deg fjordårets totebag-konkurranse? Les mer om fabrikken Bokharis innsats for

sine vevere og deres familier, samt vinner-mønsteret som prydet tøyveskene i 2017.