Aktuelt

Unik auksjon løfter frem ukjent norsk design

Under årets Designers Saturday får du mulighet til å oppleve, selge og kjøpe prototyper og andre skjulte skatter i forbindelse med design-auksjonen Unika. –  Dette blir i stadig økende grad viktigere å samle på, sier Blomqvist-ekspert Stine Elisabeth Johansen.

Publisert 26.05.2017 22:30

Norsk designhistorie er mye mer enn de velkjente klassikerne. Prototyper, modeller, skisser og produksjonsprøver både fra eldre og nyere tid forteller om retninger tatt, ideer prøvd ut og veien fra drøm til produkt.  

Nå retter Designers Saturday sammen med Blomqvist Nettauksjon og Klubben oppmerksomheten mot denne mindre kjente siden av norsk formgiving, og inviterer alle som sitter på interessante objekter, til å sende inn forslag som kan bli en del av Unika, som holdes i forbindelse med Designers Saturday 8.-10. september.

– Alle innsendte bidrag vil bli vurdert av et fagpanel for å sette sammen et utvalg objekter som blir en del av den kombinerte utstillingen og auksjonen, forteller Sverre Uhnger, designer, medgründer av Klubben og styremedlem i Designers Saturday. Han er dessuten en av initiativtakerne bak Unika, som skal sette lys på prosjekter som ikke tidligere er blitt vist.

Nordisk designs ukjente lillebror

For Blomqvist Nettauksjon er auksjonen en mulighet til å komme tettere på nyetablerte og yngre designere. - Dette har til nå vært et urealisert marked for oss. Vi anbefaler generelt våre kunder til å investere i norske design, som det er stor og økende interesse for, sier Stine Elisabeth Johansen ved auksjonsfirmaet. Hun mener at tidlige og sjeldne eksempler på norsk design, ny som gammel, kan være en god investering.

– Det norske, sett i lys av «Scandinavian design», er på mange måter den ukjente lillebroren som nå kommer til syne internasjonalt, men som enn så lenge har hatt forholdsvis beskjedne priser i forhold til det langt mer etablerte nordiske markedet. Derfor tror vi at det har et stort fremtidig potensiale,

Prototyper stadig viktigere for samlere

Sitter du på ukjente høydepunkt i norsk designhistorie? Sverre Uhnger oppfordrer alle som har prototyper og andre typer materiale til å kontakte Designers Saturday. Du finner mer informasjon her.

– Send gjerne inn flere objekter til vurdering. I tillegg til prototyper er vi også på jakt etter 0-serier, altså første produksjonsprøver, modeller, skisser, mock-ups, verktøy og så videre, understreker Uhnger.

Johansen forteller at det tradisjonelt har vært prototyper som er blitt kjøpt inn og samlet på av museer, som ser på dette som «originalen» til det som senere kan finnes for salg. – For seriøse private samlere er det et interessant marked, og dette blir i stadig økende grad viktigere å samle på, understreker hun og kommer med et lite ønske for auksjonen: – Det hadde vært ekstra gøy med for eksempel en prototype til det som i dag er anerkjent som en designklassiker!

Praktisk informasjon

Søkeren kan sende inn et eller flere objekter til vurdering. Objektene i søknaden må være fra norske formgivere (prosjektet kan være gjort med utenlandsk samarbeidspartner).
Relevante arbeider til auksjon er:

Prototyper
0-serie (første produksjonsprøver)
Unika produkter
Modeller
Materiell fra prosess med masseproduksjon: produksjonstegninger/skisser, mock-ups, produksjons- og støpeverktøy o.l.
Fargeprøver/materialprøver av historisk betydning

Vi oppfordrer også designere til kontakte deres produsenter og samarbeidspartnere for innhente materiell. Dette vil også bidra til en utfyllende utstilling.

Leveringsfrist: 01.06.2017


Vurdering

Panelet vil bestå av fagpersoner fra blant annet Designers Saturday, Blomqvist Nettauksjon og Klubben. De utvalgte objektene vil bli bekreftet innen 14 dager etter innsendingsfrist. Fagpanelets kjennelse er endelig.

Prissetting og salgsbetingelser

For objekter som skal selges gjennom Blomqvist Nettauksjon gjelder salgskontrakten som underskrivesved innlevering, og selger plikter seg å sette seg inn i Blomqvist Nettauksjon sine øvrige betingelser for innlevering. Vesentlige punkter i denne er:

Prisvurdering og fastsettelse av minstefrist gjøres av Blomqvist Nettauksjon i samråd med selger.
Objektene selges uten salær- og håndteringskostnad for selger. Blomqvist vil belaste vanlig kjøperssalær pålydende 25 % - dette inkluderer innkreving av 5% kunstavgift.
Innleverte objekter er forsikret. Forsikringsbeløpet tilsvarer verdivurdering, og middelvurderingen når denne er satt med spillerom. Designers Saturday står for forsikring i det øvrige dvs. undertransport og når objektet stilles ut i andre lokaler enn hos Blomqvist Nettauksjon.
Evt. objekter som kun skal være på utstillingen og ikke selges gjennom auksjon forsikres gjennom Designers Saturday og skal heller ikke oppbevares hos Blomqvist Nettauksjon.

Viktige datoer

1. juni - Leveringsfrist prejuriering
20. juni - Frist for innlevering av objekter til Blomqvist Nettauksjon
8. - 10. september - Utstilling på Kunsthøgskolen i Oslo under Designers Saturday.

Selve auksjonen/utstillingen

For å forberede markedet blir objektene vist på Blomqvist’s nettsider i forkant av auksjonen. Objektene vil bli markedsført gjennom arrangøren og andre aktuelle medier.Objektene vil under Designers Saturday bli vist i en utstilling hvor det vil være vakthold/fagpersoner til stede ved utstillingslokale under hele helgen.

Rettigheter

Alle bidrag blir vurdert av fagpersoner og formgiver/eier må garantere at objektet er i deres eie og ikke er tilknyttet heftelser.

Bilder

Alle objekter blir fotografert av Blomqvist Nettaukjson til bruk på nettauksjonen og et utvalg bilder av objekter blir brukt til pressebilder i forkant av arrangemente t. Bildemateriellet eies av Designer Saturday og Blomqvist Nettauksjon, men vil bli delt med design er/eier.

Forsikring

Designer/eier har ansvar for transport av sitt objekt til (og eventuelt fra) Blomqvist Nettauksjon sine lokaler. Deretter er objektet forsikret gjennom arrangementet.

Om Blomqvist Nettauksjon

Blomqvist er Norges eldste og ledende auksjonshus og har siden 2006 avholdt titusenvis av nettauksjoner. I dag er Blomqvist Nettauksjon et eget AS og blomqvist.no har over 200.000 besøkende i måneden. Siden 2006 har Nettauksjonen markert seg som en av Norges største aktører på salg av moderne design. I de siste 5 årene har satsingen på dette feltet økt, deriblant med samarbeidsprosjektet Norwegian Icons (Oslo, Tokyo, NYC) 2013-14.

Om Klubben
Klubben for norske formgivere ble etablert i 2011 av designerene Sverre Uhnger, Victoria Günzler og Sara Polmar. I dag består foreningen av 37 engasjerte med lemmer med variert bakgrunn innen fagfeltene møbel- og produktdesign, som bor og arbeider i Oslo, Bergen, Kapp, København og London. Klubben's hovedmål er å promotere norsk design både nasjonalt og internasjonalt, med et ønske om å bidra til å skape arenaer hvor unge designere kan vise sine ideer og arbeider. Dette har ført til at norske formgivere gjennom Klubben's initiativ har kunne vise sine arbeid er ved aktuelle utstillinger i Oslo, Bergen, Stockholm og Milano. Klubben ønsker å bidra til å øke samarbeidet mellom designere og sentrale aktører innen industrien.

Foto øverste bilde: Falke Svatun & Bjørn van den Berg.

Designers Saturday og initiativtaker Sverre Uhnger vil sammen med Blomqvist Nettauksjon og Klubben vise frem flere sider av norsk designhistorie.